All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Conflict binnen de maatschap? Kies voor business mediation

Een maatschap ontstaat uit de behoefte om krachten te bundelen en kosten te delen. Bij de oprichting worden afspraken gemaakt op basis van de op dat moment geldende behoeften. Deze afspraken worden vastgelegd in een maatschapscontract. Als de situatie in de loop van de tijd verandert kan dat echter conflicten veroorzaken. Ook de beëindiging van een maatschap gaat soms gepaard met conflict. Business mediation is een snelle efficiënte manier om zakelijke conflicten weer op te lossen.

Maatschap

In een maatschap besluiten twee of meer zelfstandige ondernemers een samenwerkingsverband aan te gaan. Meestal gaat het dan om het delen van arbeid, geld of goederen. Twee zelfstandige tandartspraktijken kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk personeel aannemen of gespecialiseerde apparatuur aanschaffen. De samenwerking in een maatschap heeft financieel voordeel voor beide maten.

Conflict

Als de situatie na de oprichting verandert kan dit conflicten veroorzaken, bijvoorbeeld over de inbreng van kosten en opbrengsten. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor de samenwerking en daarmee voor het functioneren van beide bedrijven. Besluit één van de maten uit de maatschap te stappen dan kan dit hoge kosten met zich meebrengen.

Gerechtelijke procedure of mediation?

Ontstaat er een conflict binnen de maatschap? Dan kan je een gerechtelijke procedure beginnen. Dit werkt echter vaak averechts: de voormalige maten komen tegenover elkaar te staan en vechten ieder met een eigen advocaat voor hun eigen belang. De emoties én de kosten kunnen hoog oplopen.

Vaak is het contract niet helder opgesteld en laat het ruimte open voor interpretatie. Met een mediator verzand je niet in eindeloos gesteggel, maar ga je samen op zoek naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Daarbij wordt gekeken naar de onderliggende belangen van beide partijen.

Omdat er tijdens de mediation ook ruimte is voor emoties, ontstaat er weer wederzijds begrip en kunnen zakelijke relaties hersteld worden. Zo kan je op goede voet weer verder, ook als je besluit de maatschap te ontbinden.

Maatschap met echtgenoot

Een maatschap is een samenwerkingsvorm die vaak wordt afgesloten tussen twee echtgenoten. Bij een echtscheiding kan dit problemen veroorzaken. Misschien wil je de maatschap beëindigen of zijn zakelijke en persoonlijke verbintenissen met elkaar verward geraakt. Ook in dat geval kan je je wenden tot een mediator. Is de vereffening van de maatschap een onderdeel van een heel scala aan zaken die je moet regelen bij echtscheiding? Kijk dan ook eens bij mediation bij scheiding.

Business mediation

Onze gecertificeerde mediators hebben ruime ervaring met zakelijke conflicten en kunnen ook adviseren over de financiële en juridische componenten van een maatschap. Kies bij een conflict in de maatschap dus voor business mediation. Bel voor meer informatie 0182-331060.

“Praten begint met luisteren,,