Laat u terugbellen
Wij staan voor u klaar
Ontslag op staande voet betekent dat de arbeidsovereenkomst per direct wordt stopgezet. Er is geen toestemming van de kantonrechter of het UWV Werkbedrijf nodig en de werknemer verliest met onmiddellijke ingang zijn of haar baan en inkomen. Ook verliest de werknemer het recht op een WW-uitkering.
Ontslag op staande voet kan ernstige consequenties voor de werknemer hebben, daarom is ontslag op staande voet alleen mogelijk als er aan strenge eisen is voldaan.
Ontslag op staande voet is alleen rechtsgeldig als aan alle drie de eisen is voldaan:
Bijvoorbeeld: diefstal, geweld, fraude of het weigeren van werk. Wat precies wel en niet als dringende reden kan worden beschouwd is afhankelijk van de werkzaamheden en zal van geval tot geval beoordeeld moeten worden.
Als de werkgever geen reden geeft voor het ontslag kan de werknemer niet beoordelen of het ontslag terecht is. Als de werkgever geen reden opgeeft is het ontslag op staande voet dus niet rechtsgeldig. De reden moet bovendien onmiddellijk worden meegedeeld, want de werkgever mag deze later niet meer veranderen. Voor de werkgever is het dus van belang het ontslag goed en helder te formuleren.
Dat betekent dat het ontslag direct nadat het incident is gebeurd wordt uitgesproken. Het is de werkgever wel toegestaan om eerst te onderzoeken of de werknemer zich inderdaad heeft misdragen en/of hetgeen waar hij of zij van beschuldigd wordt waar is. Als er voldoende grond verzameld is dan moet het ontslag alsnog meteen (op staande voet) worden uitgevoerd.
Is er aan één of meerdere van deze voorwaarden niet voldaan, dan kan je het ontslag aanvechten bij de rechter. De kans op succes is dan vrij groot. Als een winkelmedewerker wordt beschuldigd van diefstal, maar pas twee weken later wordt ontslagen, geldt dit niet als onverwijld. Het ontslag is dan waarschijnlijk niet rechtsgeldig. Heeft er echter eerst een intern onderzoek plaatsgevonden en komt het ontslag direct na de bekendmaking van de resultaten hiervan, dan geldt het wel als ontslag op staande voet.
Ontslag op staande voet kan zowel mondeling als schriftelijk worden aangezegd. In de meeste gevallen zal de werkgever dit zowel mondeling als schriftelijk mededelen.
Ben je het niet eens met ontslag op staande voet? Dan kan je een gerechtelijke procedure beginnen. Als niet aan alle drie de eisen is voldaan heb je grote kans van slagen. Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een mediator: wellicht kan de relatie nog (enigszins) hersteld worden en kunnen jullie goede afspraken maken om uit elkaar te gaan. Bel voor meer informatie 0182-331060.
“Praten begint met luisteren,,