Laat u terugbellen
Wij staan voor u klaar
Business mediation is een speciale vorm van mediation die wordt ingezet bij zakelijke conflicten. Business mediation is van toepassing op conflicten binnen en tussen bedrijven. De mediator is een neutrale, derde partij die als bemiddelaar optreedt tussen de conflicterende partijen.
Mediation werkt vaak sneller en efficiënter dan een gerechtelijke procedure. Bovendien is er bij mediation meer kans dat de onderlinge relaties weer worden hersteld.
Zakelijke conflicten kunnen ontstaan binnen een bedrijf en tussen een bedrijf. In beide gevallen kan mediation een uitkomst bieden. Lees hier meer over mediation bij externe zakelijke conflicten.
Medewerkers van een bedrijf kunnen niet altijd even gemakkelijk met elkaar door een deur. Het ontbreken van chemie tussen collega’s kan soms al genoeg zijn om de productiviteit van een afdeling te verminderen. Regelmatig is er ook sprake van pestgedrag of ongewenste intimidatie op de werkvloer. Dit kan leiden tot onnodige stress en ziekteverzuim en daarmee tot hogere kosten voor de werkgever.
Mediation kan helpen de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Als conflicten worden aangepakt in plaats van ze te laten sluimeren, verbetert de samenwerking tussen collega’s. Dat is van invloed op de productiviteit van het bedrijf.
Intimidatie en pestgedrag kunnen ook voorkomen in de relatie tussen de werknemer en werkgever. In zo’n geval komt de arbeidsrelatie onder druk te gaan. Je kan proberen hier wat aan te doen door een vertrouwenspersoon of mediator in te schakelen. Ook als je besluit ontslag te nemen kan een mediator je helpen om goede afspraken te maken. Lees hierover meer bij arbeidsconflict met werkgever en mediation bij ontslag.
Zakelijke conflicten kunnen ook het gevolg zijn van concurrentie tussen verschillende lagen en afdelingen van één bedrijf. Vooral als de medewerkers zowel persoonlijk als functioneel verschillende belangen hebben kan het uit de hand lopen. Denk bijvoorbeeld aan oplopende spanningen bij een reorganisatie, of aan een manager die verstrikt raakt tussen de belangen van het bestuur en de uitvoerende werknemers. Ook kan er een verschil van mening zijn tussen directieleden, aandeelhouders, de Raad van Toezicht, de Raad van Commissarissen, de Ondernemingsraad en/of het Managementteam.
Binnen de meeste bedrijven ontstaan regelmatig conflicten. Meestal is dat niet zo’n probleem: het kan constructief werken om meningsverschillen uit te spreken of pijnpunten onder de aandacht te brengen. Maar soms lopen conflicten ook uit de hand. In dergelijke gevallen is het verstandig om snel in te grijpen. Als een kleine verstoring in de communicatie niet wordt aangepakt, volgen er vaak grotere verstoringen. Hoe langer je wacht, hoe verder het conflict escaleert.
Een conflict op de werkvloer probeer je natuurlijk in eerste instantie zelf op te lossen. Soms lukt dat niet. In grotere bedrijven heb je dan vaak een vertrouwenspersoon, personeelsfunctionaris of een hogergeplaatste leidinggevende tot wie je je kan wenden. Heb je dat niet of heb je persoonlijke redenen om dit niet te doen, dan kan je ook een gerechtelijke procedure beginnen. Een dergelijke procedure is echter vaak lang en slepend en komt de onderlinge relaties niet ten goede.
Business mediation is een sneller en goedkoper alternatief. Bij business mediation gaan de conflicterende partijen met elkaar in gesprek onder begeleiding van een onafhankelijke mediator. Zo houden zij zelf de oplossing in de hand. De mediation is vrijwillig en vrijblijvend: pas als er een oplossing is gevonden die voor beide partijen aanvaardbaar is wordt er een vaststellingsovereenkomst getekend. Meer weten over business mediation bij een intern zakelijk conflict? Bel 0182-331060.
“Praten begint met luisteren,,