All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons


bemiddeling bij scheidingProfessionele bemiddeling bij scheiding


Door alle emoties en gedachtes die in u rond spoken, is het erg lastig om met uw ex-partner alle dingen te regelen rond om de scheiding. Vooral wanneer u veel ruzie heeft met uw ex-partner is het erg lastig om te blijven communiceren. Echtscheiding mediaton biedt u de mogelijkheid om alles rond uw scheiding te regelen.

Op deze pagina over mediation echtscheiding worden de volgende punten besproken. 


Wat is echtscheidingsmediation?


Mediation Echtscheiding? Tijdens echtscheidingsmediation maakt u, samen met uw voormalige partner, afspraken omtrent de scheiding. Samen gaat u op zoek naar een oplossing. U focust op de oplossing en niet op het probleem. De scheidingsbemiddelaar, de mediator, bewaakt het proces zodat jullie allebei jullie verhaal doen.

Echtscheiding mediation biedt de vrijheid om uw gevoel te vertellen. U krijgt de mogelijkheid om de ander duidelijk te maken wat u raakt en waar u tegen aanloopt. Door samen afspraken te maken, met een scheidingbemiddelaar die het proces bewaakt, gaat u op een veel vriendelijkere manier uit elkaar.

Uit de echtscheidingsmediation komen afspraken waar jullie beiden achter staan. Hierdoor is het voor beide partijen gemakkelijker om zich aan de afspraken te houden. Jullie bepalen namelijk samen de afspraken en de regeling tijdens echtscheiding mediation.


De voordelen van scheidingbemiddeling


Echtscheidingbemiddeling streeft naar een situatie waar beide partijen profijt van hebben. Door een regeling te treffen, die voor beide partijen een win-win-situatie oplevert, gaat u op een veel vriendelijkere manier uit elkaar. Dit zorgt ervoor dat jullie na de scheiding nog goed met elkaar overweg kunnen. Dat is vooral van belang wanneer jullie bijvoorbeeld samen kinderen of dezelfde vriendengroep hebben.

Dankzij echtscheiding bemiddeling heeft u de mogelijkheid om uw belangen, wensen en emoties aan uw ex-partner te vertellen. Op die manier krijgen jullie begrip voor elkaars situatie. Dit lucht erg op omdat de ander weet van uw standpunten. Daarnaast wordt er met jullie belangen, wensen en emoties rekening gehouden in de regeling.

Wilt u uw scheiding door een rechter laten regelen? Dan heeft u eveneens de mogelijkheid om beide jullie kant van het verhaal te vertellen. Maar de rechter bekijkt dan wat de wet over jullie situatie zegt. Hierdoor heeft vaak slechts een van jullie profijt.

Daarnaast is echtscheidingbemiddeling veel voordeliger dan een rechter. Wilt u de scheiding namelijk via een rechter laten regelen dan moeten jullie twee advocaten betalen. Hierdoor bent u veel goedkoper uit dankzij scheiding bemiddeling.

Bovendien is echtscheiding bemiddeling een snel proces. De meeste conflicten zijn al binnen 3 tot 5 afspraken opgelost. Wilt u uw scheiding door de rechter laten regelen dan kan dit vaak maanden duren.scheidingsbemiddelaarWat doet de echtscheidingbemiddelaar?


De echtscheidingbemiddelaar zorgt ervoor dat het proces soepel blijft verlopen. Dit houdt in dat hij of zij de voortgang van het proces bewaakt en dat de regels die in de mediationovereenkomst staan worden nageleefd. Daarnaast is de taak van de scheidingbemiddelaar om beide partijen evenveel aan het woord te laten.

Een andere taak van de echtscheidingsmediator is om de emoties, relevante informatie, belangen en standpunten te verduidelijken. Bij het maken van de afspraken zorgt de echtscheiding bemiddelaar ervoor dat de afspraken voldoen aan de wet. Tot slot legt de echtscheiding bemiddelaar de afspraken vast in de vaststellingsovereenkomst.


De soorten scheidingen


Er zijn verschillende manieren mogelijk om een partnerschap te hebben. Dit zorgt ervoor dat er ook verschillende soorten scheidingen zijn. Iedere scheiding vraagt om een andere scheidingsbemiddeling. We onderscheiden de volgende soorten scheidingen:

 • Echtscheiding
  - huwelijkse voorwaarden
  - gemeenschap van goederen
 • Scheiding van tafel en bed
 • Ontbinden van geregistreerd partnerschap

Bij iedere vorm van een scheiding zijn er andere punten die geregeld moeten worden. Per soort scheiding geven we u een kleine toelichting. Bovendien krijgt u een voorbeeld van een scheiden bemiddeling.

Echtscheiding

Er zijn twee huwelijksvormen. Zo kunt u getrouwd zijn in huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. De vorm waarin u getrouwd bent, bepaalt op welke goederen u recht hebt.

Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het erg lastig om de eigendommen te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan het huis, de huisdieren en de bankrekeningen.

Bent u in huwelijkse voorwaarden getrouwd? Het is dan belangrijk om naar de voorwaarden te kijken. Daar staat in beschreven hoe jullie de spullen moeten verdelen.

Een regeling over eventuele kinderen is verplicht in Nederland wanneer u gaat scheiden. U moet een ouderschapsplan op stellen. Daarin komen afspraken te staan over de zorg en omgang. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over het delen van informatie naar elkaar en hoe de kinderalimentatie wordt geregeld.

Een echtscheidingsmediator als bemiddelaar bij scheiding helpt jullie bij het maken van afspraken over al deze punten. Samen met de mediator gaat u in gesprek om de spullen te verdelen en afspraken te maken.

Scheiding van tafel en bed

Door te scheiden van tafel en bed blijft u volgens de wet getrouwd, maar u leeft en woont apart. Dit is een goede uitkomst wanneer u bijvoorbeeld volgens uw geloof niet mag scheiden. Maar ook wanneer u een tijdelijke pauze met uw partner wilt, is een scheiding van tafel en bed een goede oplossing.

Binnen een termijn van drie jaar is het mogelijk om scheiding van tafel en bed om te zetten naar een daadwerkelijke scheiding. Wilt u echter weer samen wonen met uw partner dan kan de rechter het huwelijk weer in de oorspronkelijke staat herstellen.

Een mediator als scheidingsbemiddelaar helpt u met het opstellen van een ouderschapsplan en verdere afspraken te maken.

Ontbinden van geregistreerd partnerschap

Om uw geregistreerde partnerschap zonder de rechter te ontbinden, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Jullie hebben geen kinderen
 • Jullie zijn het eens over alle afspraken

Voldoet u aan de afspraken? Het is dan mogelijk om uw geregistreerde partnerschap te ontbinden door middel van een notaris of advocaat.

Heeft u kinderen of worden jullie het maar niet eens over de afspraken? Dan zit er niks anders op dan uw partnerschap door de rechter te laten ontbinden. Het is daarnaast verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Een mediator stelt samen met u en uw voormalige partner een ouderschapsplan op en helpt u met het maken van afspraken over andere zaken.


Hoe verloopt bemiddeling bij scheiding?


Bemiddeling bij scheiding verloopt in een aantal stappen.

 1. Er wordt een mediationovereenkomst opgesteld
  Daarin staan de regels van de scheiden bemiddeling. Door duidelijk te beschrijven wat er wordt verwacht en welke waarden en normen belangrijk zijn, komen er tijdens het proces geen misverstanden.

  In een mediationovereenkomst komt het volgende te staan. De bemiddelaar bij scheiding blijft onpartijdig en neutraal. Daarnaast wordt er vastgesteld dat alle partijen geheimhoudingsplicht hebben. De scheiden bemiddeling blijft vrijwillig en u heeft de mogelijkheid om de bemiddeling op ieder moment te onderbreken.

  Bovendien wordt er genoteerd dat er pas een vaststellingsovereenkomst opgesteld wordt als er overeenstemming is bereikt over de afspraken. Tot slot wordt de vergoeding voor de mediator vast gesteld.
   
 2. De communicatie wordt op gang gebracht
  Het is de taak van de scheidingsbemiddelaar dat verstoringen in de communicatie van beide partijen worden opgelost. Zonder goede communicatie is het namelijk niet mogelijk om goede afspraken te maken. Zodra de verstoringen zijn opgelost, gaat het proces verder.
   
 3. Emoties, standpunten en belangen worden duidelijk
  De volgende stap in het traject is om het struikelblok van beide partijen duidelijk te krijgen. Om tot een regeling te komen is het belangrijk om te begrijpen waar de andere partij tegen aan loopt, wat hij of zij belangrijk vindt en waar hij of zij voor staat. Daar wordt dan rekening mee gehouden bij het maken van de afspraken.
   
 4. Het maken van afspraken
  Wanneer voor beide partners duidelijk is waar ze voor staan en wat ze belangrijk vinden, is de volgende stap om een regeling op te stellen.
   
 5. Een vaststellingsovereenkomst opstellen
  De afspraken die zijn gemaakt worden vast gesteld in een vaststellingsovereenkomst. Dit gebeurt echter pas wanneer er afspraken zijn die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Door de afspraken te noteren, is het voor iedereen terug te lezen. Zo ontstaat er geen verwarringen of onduidelijkheden. Het tekenen van de vaststellingsovereenkomst is het einde van de scheiding bemiddeling.

Onze bemiddeling scheiding mediators

All about mediation heeft MfN- register bemiddelaar scheiding mediators in dienst. In Nederland is echtscheidingsmediator namelijk geen beschermde titel. Dit houdt in dat iedereen zich een mediator mag noemen.

MfN-register mediators is echter wel een beschermde titel. Dit houdt in dat u tijdens uw scheiding wordt ondersteunt door een bemiddelaar scheiding expert. Onze mediators voldoen namelijk aan de strengste kwaliteitseisen.

Contactgegevens

Wilt u een afspraak maken met een scheidingbemiddelaar? Of heeft u vragen over echtscheidingbemiddeling? Neem dan contact met ons op. Wij zijn te bereiken op
Tel. 0182 - 331060
E-mail: info@allaboutmediation.nl

Openingstijden


Wij zijn geopend op onderstaande dagen en tijdstippen.
Maandag van 9:00 tot 17:00
Dinsdag van 9:00 tot 17:00
Woensdag van 9:00 tot 17:00
Donderdag van 9:00 tot 17:00
Vrijdag van 9:00 tot 17:00

“Praten begint met luisteren,,