Laat u terugbellen
Wij staan voor u klaar
Een scheiding is voor niemand leuk, het is een emotioneel heftige periode waarin veel dingen veranderen. Ook op praktisch gebied moet er van alles geregeld worden. Weet jij al wat te regelen bij scheiding?
Wij krijgen dagelijks de vraag van mensen wat zij moeten doen bij een echtscheiding. Het is belangrijk om de praktische zaken goed te regelen, wil je later niet voor verrassingen komen te staan. Daarom hier een overzicht van de belangrijkste zaken waar aan gedacht moet worden:
De kinderen komen natuurlijk op de eerste plaats. Als bij een echtscheiding kinderen betrokken zijn, zijn de ouders verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin spreken de ouders af hoe ze de zorg voor de kinderen zullen gaan verdelen. Lees bij scheiding en kinderen waar je allemaal op moet letten.
Als je uit elkaar besluit te gaan, moet er een overzicht komen van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Afhankelijk van de manier waarop je met elkaar verbonden bent, zijn er wettelijke regels die bepalen hoe het gezamenlijke bezit verdeeld moet worden.
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het simpel: alles wordt gelijk verdeeld. Dit geldt ook voor de bezittingen en eventuele schulden die de beide partners al hadden voordat zij trouwden. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden, had je een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract? Dan is het verstandig de documenten eens goed te bestuderen. Daarin staat namelijk beschreven wat gemeenschappelijk is en wat niet.
Je woonde samen, maar dat gaat nu niet meer. Een belangrijke beslissing die bij een echtscheiding moet worden gemaakt is: wat gebeurt er met het huis? Als je ervoor kiest om het huis te verkopen, moet je daarover samen afspraken maken. Zo kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. Ook als één van de partners in het huis blijft wonen, is het belangrijk om op een rijtje te zetten tegen welke voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het huis minder waard is geworden. Hoe bepaal je de waarde van een huis en hoe verdeel je de mogelijke renteschuld?
Bij een scheiding moet ook in kaart worden gebracht hoeveel pensioen de beide partijen hebben opgebouwd en wat hiermee gaat gebeuren. Wat te regelen bij scheiding voor de pensioenen: Bij het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt het opgebouwde ouderdomspensioen meestal gelijk verdeeld (verevend) over beide partijen. Sommige (vooral jonge) mensen die gaan scheiden, zien af van pensioensverevening. Ook kunnen de ex-partners besluiten het pensioen op een andere manier te verdelen. Het is belangrijk om tijdens de scheiding alvast na te denken over mogelijke toekomstige gevolgen hiervan. Als je wilt weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, kan je op www.pensioenoverzicht.nl een overzicht opvragen.
Er zijn twee vormen van alimentatie mogelijk: partneralimentatie en kinderalimentatie. Als één van de ex-partners niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, heeft de ander de plicht om hierin bij te dragen. Dit gebeurt in de vorm van partneralimentatie. De hoogte van de alimentatie wordt in overleg vastgesteld. Dit vormt echter vaak een struikelblok bij echtscheidingen. Daarnaast moeten ouders ook afspraken maken over de kinderalimentatie. De ouders blijven namelijk gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen, en moeten hiervoor een financiële regeling treffen.
Nu heb je een eerste indruk wat te regelen bij scheiding. Er zijn een hoop praktische zaken die geregeld moeten worden bij een echtscheiding. Een mediator kan je helpen alles in goed overleg te regelen. Onze mediators hebben ruime ervaring met echtscheidingen. Zij helpen het overzicht te bewaren en zorgen dat aan alles gedacht wordt. Daarnaast draagt een mediator zorg voor een soepele communicatie tussen beide ex-partners. Wil je je scheiding goed regelen, bel dan bel: 0182-331060 voor meer informatie.
“Praten begint met luisteren,,