Laat u terugbellen
Wij staan voor u klaar
Naast de verdeling van geldelijke bezittingen en schuld moet bij een scheiding ook de inboedel van het gemeenschappelijke huis over beide partijen worden verdeeld. Dit kan veel werk zijn, zeker als je al lang samenwoont en veel spullen hebt.
Bij de aanvang van een huwelijk of partnerschap wordt afgesproken welke bezittingen van wie zijn. Trouw je in gemeenschap van goederen? Dan is alle bezit gezamenlijk. Trouw je met huwelijkse voorwaarden of ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan is destijds vastgelegd wat van wie is. Bij de inboedelverdeling moet je hier rekening mee houden.
Ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, heb je bezittingen die persoonlijk zijn, zoals bijvoorbeeld kleding en sieraden. Deze worden 'verknochte goederen' genoemd en worden niet tot het gemeenschappelijk bezit gerekend. Een erfenis of schenking kan ook persoonlijk zijn. Dit is dan ten tijde van de schenking door de notaris vastgelegd.
Om het gemeenschappelijke bezit op een goede manier te verdelen is het nodig de waarde ervan te bepalen. Dit kan echter lastig zijn: veel bezittingen zoals een tv of wasmachine zijn al enige jaren oud en het is niet altijd duidelijk welke financiële waarde ze nog hebben. Op websites waar vergelijkbare producten worden aangeboden kan je soms een indruk krijgen van de prijs. Een andere methode is om de vervangingswaarde van het product te schatten. De partner die de koelkast niet krijgt, zal immers zelf een nieuwe moeten aanschaffen. Hoeveel is hij of zij hier aan kwijt?
Naast de financiële waarde speelt ook de emotionele waarde een belangrijke rol bij de verdeling. Dat kastje dat je al sinds je studententijd hebt en de rieten stoel uit de erfenis van je grootmoeder zijn waarschijnlijk voor jou. Maar wat doe je met dat schilderij gemaakt door een inmiddels overleden gemeenschappelijke vriend?
Over de meeste spullen worden ex-partners het wel eens. Het kan alleen veel werk zijn om het hele huis door te gaan en bij alles te bepalen wat van wie wordt. Maar het kan ook voorkomen dat de spanningen hoog oplopen en de inboedelverdeling een onderwerp van ruzie wordt. In dat geval is het raadzaam een mediator in te schakelen.
Ook als er enkele bezittingen overblijven waarover onenigheid bestaat, is het slim dit tijdens de mediation aan bod te laten komen. Meestal komt er dan wel een oplossing. In het uiterste geval kan de rechter worden gevraagd een nevenvoorziening te treffen. De rechter doet dan een bindende uitspraak over de verdeling.
De verdeling van de inboedel is een belangrijk onderdeel van een echtscheiding. Kom je er niet uit? Schakel dan tijdig een mediator in. Bel voor meer informatie 0182-331060.
“Praten begint met luisteren,,