Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Scheiden, hoe doe je dat?

Hoe werkt een scheiding eigenlijk precies? Bij een echtscheiding worden de juridische banden tussen twee ex-partners verbroken. Als je wilt scheiden moet dit dus volgens een juridische procedure. Een echtscheiding kan op elk moment tijdens de relatie worden aangevraagd.

De advocaat is degene die een echtscheidingsverzoek indient bij de rechtbank. Als de relatie ‘duurzaam ontwricht’ is, wat betekent dat de verhoudingen zo moeilijk zijn geworden dat het niet langer mogelijk is om samen te blijven, zal de rechter vrijwel altijd de echtscheiding uitspreken.

Een advocaat kan een echtscheidingsverzoek van één van de ex-partners indienen, of een verzoek van beide ex-partners samen. Bij een gemeenschappelijk verzoek verloopt de procedure anders dan bij een individueel verzoek.

Individueel verzoek

Als een advocaat namens één van de partijen een echtscheidingsverzoek indient bij de rechter, wordt de andere partij in de gelegenheid gesteld hier verweer tegen te voeren. Als alle stukken binnen zijn, vindt er een zitting plaats, waarbij beide partijen hun positie mondeling mogen toelichten. Na een aantal weken doet de rechter uitspraak.

Gemeenschappelijk verzoek

De ex-partners kunnen ook gezamenlijk een verzoek tot echtscheiding indienen. In dat geval hebben zij beiden dezelfde advocaat en kan de procedure schriftelijk worden afgerond. Een gezamenlijk verzoek komt vaak tot stand onder begeleiding van een mediator. De mediator bemiddelt in het overleg tussen beide partijen en let erop dat over alle belangrijke zaken wordt nagedacht. Onze mediators werken nauw samen met de advocaat. Deze zal uiteindelijk het verzoek tot echtscheiding bij de rechter indienen.

Waarom kiezen voor scheiding via een mediator?

Een echtscheiding via een mediator werkt vaak beter dan via de rechter, omdat beide partijen zelf grip houden op de beslissingen die worden genomen. Ze bepalen zelf op welke manier ze uit elkaar gaan en op basis van welke voorwaarden. Door met een mediator om de tafel te gaan zorg je voor een betere communicatie met je ex-partner. Bovendien is scheiden via een mediator sneller en goedkoper dan scheiden via een rechter.

Hoe lang duurt een scheiding?

Hoe lang een scheiding duurt is afhankelijk van verschillende factoren, met name van de complexiteit van de scheiding. Als je ervoor kiest om te scheiden via een mediator, moet je rekenen op zo’n 3 tot 5 gesprekken van anderhalf uur. De gerechtelijke procedure duurt in het geval van een gemeenschappelijk verzoek maximaal 7 weken, en wordt schriftelijk  afgehandeld.  Als er sprake is van een individueel verzoek tot echtscheiding kan het langer duren.

“Praten begint met luisteren,,