Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

De kosten van een scheiding

De kosten van een scheiding kunnen sterk variëren. Over het algemeen zijn de kosten van een scheiding afhankelijk van de complexiteit van de gemeenschappelijke situatie: ex-partners die één of meerdere zakelijke ondernemingen met elkaar delen zullen meer werk hebben van een scheiding dan ex-partners die geen zakelijke banden onderhouden. En als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn zullen er meer afspraken moeten worden gemaakt dan wanneer dat niet het geval is. Hetzelfde geldt voor gemeenschappelijke bezittingen, zoals bijvoorbeeld een huis.

Daarnaast is het niveau van communicatie tussen de ex-partners van invloed op de kosten. Stellen die volledig met elkaar overhoop liggen, doen er meestal langer over om tot afspraken te komen dan stellen die in goed overleg uit elkaar gaan.

Meestal kost een scheiding tussen de €200 en €2.500. Mensen met een laag inkomen kunnen een toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat zij niet alle kosten zelf hoeven te betalen. De totale kosten per partij zijn dan meestal niet hoger dan €200.

Aan welke kosten moet ik denken bij een scheiding?

  1. Griffierechten
  2. Leges
  3. Advocaat en mediator
  4. Overige kosten

Griffierechten

Een scheiding wordt altijd via de rechtbank geregeld, dus moet je griffierechten betalen. De griffierechten bedragen momenteel €208. Bij een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek worden de griffierechten door beide partijen betaald. Dient één van de partijen een echtscheidingsverzoek in, dan betaald de indiener de griffierechten.

Leges

Bij een echtscheiding zijn enkele documenten nodig: er moet een uittreksel komen uit het huwelijksregister en een uittreksel uit het bevolkingsregister voor beide partijen. De kosten hiervan bedragen ongeveer €45 per persoon.

Advocaat en mediator

Een echtscheiding via een mediator is vaak goedkoper dan een echtscheiding die door twee advocaten wordt uitgevochten. Soms is één mediationgesprek van 1,5 uur al voldoende om alle afspraken op een rijtje te zetten. De meeste echtscheidingen kunnen in 2 tot 5 mediations worden afgehandeld.

Ook als je ervoor kiest je scheiding via een mediator te regelen zul je advocaatkosten moeten betalen. De advocaat is namelijk de enige die een echtscheidingsverzoek bij de rechter kan indienen. De advocaat is daarom ook degene die het echtscheidingsconvenant op juridische juistheid controleert. Een advocaat heeft daar tussen de 1,5 en 5 uur voor nodig per scheiding.

Overige kosten

Daarnaast zijn er soms andere kosten waar je rekening mee moet houden. Er moet bijvoorbeeld een taxatierapport worden opgesteld voor het huis, of de financiële situatie is zo complex dat er fiscaal advies nodig is. Deze kosten kunnen sterk verschillen per echtscheiding.

Rechtsbijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen aanspraak maken op een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat zij niet alle kosten van de scheiding zelf hoeven te betalen. Hoeveel rechtsbijstand je ontvangt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen. Was je fiscaal jaarinkomen in 2011 minder dan €35.600, betaalde je geen vermogensbelasting en is de overwaarde op je huis minimaal, dan kan je een toevoeging ontvangen. Op de site voor de Raad voor Rechtsbijstand vind je meer informatie over de berekening van de rechtsbijstand.

Advies? Bel een ervaren mediator.

Wil je een inschatting van de kosten voor jouw scheiding? Bel dan met één van onze ervaren mediators: 0182-331060 voor een afspraak. Ook als je denkt in aanmerking te komen voor rechtsbijstand, hoef je deze niet zelf aan te vragen. Wij regelen dit voor je.

“Praten begint met luisteren,,