Laat u terugbellen
Wij staan voor u klaar
Als je besluit te gaan scheiden moet je de scheiding officieel aanvragen bij de rechter. In Nederland kan alleen een advocaat een verzoek tot echtscheiding indienen. Regel je je scheiding via de mediator? Dan heb je maar één advocaat nodig. Het gezamenlijke verzoekschrift wordt gebaseerd op de tijdens de mediation gemaakte afspraken. Dat is meestal veel sneller en goedkoper dan wanneer je allebei een eigen advocaat inschakelt.
Volgens de Nederlandse wet moet de rechter concluderen dat het huwelijk 'duurzaam ontwricht' is, voordat de scheiding kan worden uitgesproken. Dat betekent dat de verhoudingen binnen het huwelijk zo moeilijk zijn geworden, dat het niet langer mogelijk is om bij elkaar te blijven. De reden voor de scheiding komt ook in het echtscheidingsconvenant te staan.
Als je een gemeenschappelijk verzoekschrift indient, ben je verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Daarin staan afspraken over bijvoorbeeld de verdeling van bezit en schuld. Als je kinderen hebt, moet er eveneens een ouderschapsplan komen. Een mediator kan je helpen alle zaken op een rijtje te krijgen. Bovendien bewaakt een mediator de voortgang van de gesprekken tussen beide ex-partners, ook als het soms emotioneel is. Hierdoor worden er vaak betere en ook duurzamere afspraken gemaakt. De mediator regelt vervolgens ook dat het verzoek door een advocaat bij de rechter wordt ingediend.
Kom je er niet uit?
Lukt het desondanks niet om er met een mediator uit te komen? Of besluit je meteen een eenzijdig verzoek tot echtscheiding in te dienen? Dan moeten beide partijen hun eigen advocaat in de arm nemen. Er vindt dan een rechtszaak plaats. Afhankelijk van de complexiteit kan het wel ruim een jaar duren voordat de rechter een uitspraak doet. Bij een gemeenschappelijk verzoek kan de gerechtelijke procedure in ongeveer zes weken worden afgerond.
In principe kunnen partners met een Nederlandse nationaliteit altijd in Nederland een scheiding aanvragen. Heb alleen jij de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je ook een echtscheiding aanvragen, je moet dan wel minstens een half jaar in Nederland hebben gewoond. Hebben jullie niet de Nederlandse nationaliteit, maar heeft tenminste één van jullie Nederland als vaste verblijfplaats, dan kunnen jullie allebei, ook onafhankelijk van elkaar, een verzoek tot echtscheiding indienen.
Ben je in het buitenland getrouwd en is het huwelijk in Nederland ingeschreven? Dan geldt het juridisch als een Nederlands huwelijk, wat je ook via een Nederlandse echtscheiding kan laten ontbinden. Of je een Nederlands huwelijk ook in het buitenland kan laten ontbinden is afhankelijk van de wetten en regels van het betreffende land. Bel voor meer advies met een ervaren mediator 0182-331060.
“Praten begint met luisteren,,