All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

De voordelen van mediation

Mediation heeft vele voordelen ten opzichte van andere vormen van conflictbemiddeling. De  traditionele vormen van conflictbeheersing (bijvoorbeeld het inschakelen van een rechter, arbiter of advocaat) kosten vaak veel tijd en geld. Bovendien leveren deze methoden veel stress op, omdat je de uiteindelijke beslissing uit handen geeft aan derden. Als  je kiest voor mediation ga je niet in gevecht met elkaar, maar ga je juist het gesprek aan. Onder begeleiding van een deskundige, maar onpartijdige mediator zoek je samen naar een oplossing waar alle partijen het mee eens zijn.

Voordeel 1: Snelheid

Kies je voor mediation, dan is je conflict gemiddeld in 3 tot 5 sessies van anderhalf uur opgelost. Dat is heel wat sneller dan het aangaan van een juridische procedure waarbij je een rechter of arbiter inschakelt. Deze juridische procedures kunnen vaak maanden en soms ook wel jaren duren.

Voordeel 2: Lage kosten

Mediation is aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van conflictbemiddeling. Niet alleen vanwege de snelheid. In een rechtszaak betalen beide partijen hun eigen advocaat. Bij mediation is slechts één mediator betrokken. De kosten hiervan worden door beide partijen gedeeld.

Voordeel 3: Informeel en besloten

Mediation is informeel van aard: beide partijen zitten aan tafel en praten. Er hoeven geen ingewikkelde procedures te worden gevolgd. Bovendien heeft mediation een besloten karakter: waar rechtszaken in de openbaarheid plaatsvinden, blijft datgene wat tijdens een mediation wordt besproken onder de betrokkenen. De mediator heeft bovendien een geheimhoudingsplicht. Gevoelige zaken kunnen dus in een sfeer van vertrouwen worden opgelost.

Voordeel 4: Actieve rol van partijen

Een ander voordeel van mediation is dat alle partijen actief betrokken zijn bij het zoeken naar een oplossing. Er is minder stress, omdat de partijen zelf zeggenschap houden over wat er gebeurt. Je bent niet afhankelijk van een rechter of arbiter, maar bepaalt gezamenlijk wat het beste is voor iedereen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor creatieve oplossingen.

Voordeel 5: Duurzame oplossing

Mediation is gericht op het zoeken naar een win-winsituatie: in plaats van het conflict verder te laten escaleren, wordt er gekeken naar wat de partijen bindt en welke oplossing voor beide partijen het meeste oplevert. Oplossingen hebben hierdoor vaak een hogere acceptatiegraad en houden veel langer stand dan bijvoorbeeld een opgelegd compromis van de rechter.

Voordeel 6: Toekomstgericht

Mediation is snel en efficiënt. Er wordt niet langer stilgestaan bij het verleden dan nodig is. In plaats daarvan ligt de aandacht bij het ontwerpen van een toekomstsituatie die voor alle partijen werkbaar is.

Voordeel 7: Deskundige begeleiding

Mediation vindt altijd plaats onder deskundige begeleiding van een mediator. Al onze mediators zijn MfN-registermediators en hebben ruime ervaring met het bemiddelen in een breed scala aan conflicten. Doe dus je voordeel met mediation. Bel voor meer informatie met een ervaren mediator: 0182-331060.

“Praten begint met luisteren,,