All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Mediationmarkt in beweging

Mediation wordt steeds vaker toegepast als vorm van conflictbemiddeling. Steeds meer mensen kiezen bij een conflict voor mediation. Ook het aantal mediators is de laatste jaren sterk gegroeid. We kunnen dus spreken van een groeiende mediationmarkt.

De opkomst van mediation

Enkele decennia geleden was mediation nog een onbekend concept in Nederland. Zo rond de jaren ’70 werden de termen arbitrage en informele conflictoplossing voor het eerst voorzichtig gebruikt. Van mediation had nog niemand gehoord. Bij conflicten was er maar één mogelijkheid: rechtspraak.

In de jaren ’90 veranderde dit. In 1993 werd in Londen het Center for Effective Dispute Resolution opgericht. Dit instituut richtte zich voornamelijk op commerciële geschillen. Voor een groepje Nederlands juristen vormde het de inspiratie om in Nederland een soortgelijke organisatie op te richten - maar dan breder. Op die manier wilden zij mediation volgens de Harvard-methode onder de aandacht brengen van de Nederlandse bevolking.

Nederlands Mediation Instituut

Twee jaar later, in 1995, werd het Nederlands Mediation Instituut (NMI) opgericht. Het NMI ontwikkelde een kwaliteitsmaatstaf voor mediators, middels een certificeringstelsel.

Het NMI onderscheidt twee klassen mediators: geregistreerde en gecertificeerde mediators. Geregistreerde mediators hebben een korte opleiding gevolgd en theorie-examen gedaan.  Gecertificeerde mediators hebben een gedegen opleiding gevolgd en zowel een theorie- als een praktijkexamen afgelegd.  Een gecertificeerde mediator moet bovendien blijven aantonen dat hij of zij aan de kwaliteitsstandaard voldoet, bijvoorbeeld door het volgen van permanente educatie.

In Nederland zijn ruim 4000 mediators geregistreerd. Daarvan zijn er slechts 800 ook gecertificeerd. ‘Mediator’ zelf is geen beschermde titel. Iedereen mag zich dus zo noemen. All About Mediation werkt, net als de overheid, uitsluitend met NMI-gecertificeerde mediators.

Tegenwoordig vormt het NMI het aanspreekpunt voor mediation in Nederland. Op de website www.nmi-mediation.nl vind je meer informatie.

Groei aantal mediators en mediations

In 1995 waren er nog maar 77 mediators in Nederland, nu zijn dat er ruim 4600. Het aantal mediators is de afgelopen jaren sterk gegroeid, maar lijkt nu stabiel.

In 2011 werden er 5200 mediations uitgevoerd in het juridische domein. Over al die andere mediations, waarbij mensen zonder tussenkomst van de rechterlijke macht naar een mediator stappen, zijn helaas geen cijfers bekend. Maar gezien het aantal actieve mediators en de brede variëteit aan conflicten waarop mediation kan worden toegepast, zal het werkelijke aantal uitgevoerde mediations een stuk hoger liggen.

All About Mediation

All About Mediation is een platform waar mediators zich presenteren. Ben je op zoek naar een mediator die past bij jouw conflict? Dan ben je bij All About Mediation aan het goede adres. Onze ervaren mediators hebben zich gespecialiseerd op een tal van terreinen zoals arbeidsrecht of familierecht en houden kantoor door het hele land. Zo is er dus altijd een geschikte mediator bij jou in de buurt te vinden. Bovendien werken wij alleen met NMI-gecertificeerde mediators. Dan weet je zeker dat je mediation aan alle kwaliteitseisen voldoet. Verwikkeld in een conflict en wil je meer weten? Bel 0182-331060 voor vrijblijvend advies.

De cijfers in dit artikel komen uit: Research Memorandum ‘Op maat beslecht’; Nederlands Juristenblad 6 januari 2010. www.rechtspraak.nl.

“Praten begint met luisteren,,