All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Mediation effectieve oplossing voor conflicten

Mediation is in opkomst en dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat mediation een effectieve vorm van conflictbemiddeling is. Waar een rechtszaak het conflict vaak verergert omdat beide partijen via hun eigen advocaat voor hun eigen belang strijden, staat bij mediation het vinden van een gezamenlijke oplossing voorop.

De mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die de partijen begeleidt bij het vinden van een oplossing die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is. Een mediation kan vrijwel direct gestart worden en is vaak binnen 3 tot 5 bijeenkomsten van 1,5 uur afgerond. Dat is veel sneller dan de gemiddelde rechtszaak. Daarnaast is één mediator natuurlijk ook goedkoper dan twee advocaten.

De voordelen van mediation op een rijtje

  • Relatie tussen de partijen verbetert
  • De partijen houden de oplossing zelf in de hand
  • Mediation is vrijwillig en vrijblijvend totdat de vaststellingsovereenkomst wordt getekend
  • Mediation is vaak sneller en goedkoper dan een rechtszaak
  • Meer ruimte voor creatieve oplossingen
  • Vinden van duurzame oplossing, die voor beide partijen aanvaardbaar is staat voorop

Meerderheid tevreden over mediation

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deed in 2008 een onderzoek naar mediation. Uit de zogeheten ‘Mediation Monitor 2005 – 2008’ blijkt dat mediation steeds vaker wordt ingezet. En dat de meer dan de helft van de conflicten naar tevredenheid worden opgelost zonder tussenkomst van de rechter.

In 2008 werden 6207 gerechtelijke zaken doorverwezen naar een mediator. Van de zaken die via de rechter werden doorverwezen leidden 52% van de mediations tot een volledige overeenstemming. Van de betrokkenen was 49% tevreden tot zeer tevreden over de uitkomst. Van de zaken die via het Juridisch Loket werden doorverwezen werd in 73% van de mediations volledige overeenstemming bereikt en 78% van de mensen was tevreden tot zeer tevreden over de uitkomst.

Steiging aantal mediations

Steeds meer mensen ontdekken dat mediation werkt en gaan naar een mediator bij een conflict. Uit onderzoek blijkt dat nu nog maar 4% van de mensen in geval van conflict een mediator bezoekt, maar het aantal is stijgende.

Hoeveel mediations er totaal plaatsvinden elk jaar is niet bekend. Cijfers over mediation naast rechtspraak worden wel bijgehouden. Daaruit blijkt dat in 2005 bij 830 rechtszaken werd verwezen naar een mediator. In 2010 waren dit er al 4311. Mediation wordt niet alleen steeds vaker toegepast in de juridische wereld, ook op andere terreinen ontdekken steeds meer mensen ontdekken het nut van mediation. Het lijkt erop dat de opmars van mediation nog niet voorbij is.

Overheid stimuleert mediation

Ook de overheid is overtuigd van het succes van mediation. Het ministerie van Justitie ondersteunt de invoering van mediation als een alternatief voor rechtspraak gestimuleerd door middel van subsidies en begeleidende projecten. In de Tweede Kamer zijn dit jaar voorstellen gedaan om alle conflicten met een relationele dimensie in eerste instantie naar de mediator te sturen. Daarnaast ziet de overheid erop toe dat de kwaliteitseisen voor mediators worden vastgelegd en bewaakt.

Gegevens in dit artikel komen uit: Nederlands Juristenblad 1 januari 2006 en WODC-onderzoek: ‘Mediation Monitor 2005 – 2008’.

“Praten begint met luisteren,,