All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Mediation als alternatief voor of aanvulling op rechtspraak

Een mediator of advocaat bieden beiden de optie om een conflict te behandelen. De meeste conflicten worden traditioneel via de rechtbank uitgevochten. Beide partijen betalen een advocaat die uit is op zo veel mogelijk winst voor zijn of haar cliënt. De rechter doet vervolgens een uitspraak.

Er zitten echter nadelen aan een juridische procedure: het kost vaak veel tijd en geld en meestal is maar één van beide partijen tevreden met de uitkomst. Daarom wordt er bij een conflict tegenwoordig steeds vaker gekozen voor 'mediation naast rechtspraak'. Hier leest u meer over de keuze tussen een mediator of advocaat.

Wanneer mediation naast rechtspraak?

Mediation als alternatief voor of aanvulling op een rechtszaak kan worden toegepast bij allerlei soorten conflicten: van zakelijke conflicten en conflicten binnen de arbeidsrelatie tot familieconflicten en echtscheidingen.

Als jouw zaak geschikt is voor mediation naast rechtspraak dan kan de rechter dit voorstellen tijdens een zitting. Indien beide partijen akkoord gaan wordt de juridische procedure geschorst.

Mochten de partijen via mediation tot een oplossing komen, dan tekenen zij een vaststellingsovereenkomst en is de zaak daarmee afgedaan. Wordt er geen of slechts gedeeltelijk een oplossing gevonden, dan gaat de zaak weer terug naar de rechter. Deze doet vervolgens alleen uitspraak over de onderdelen van het conflict waar de partijen zelf niet uitkwamen.

Mediation naast rechtspraak voor jou?

Als je denkt dat jouw zaak in aanmerking zou kunnen komen voor mediation hoef je niet op een voorstel van de rechter te wachten. Je kan hier ook bij de mediationfunctionaris van de rechtbank naar informeren. Elke rechtbank en gerechtshof heeft zo'n mediationfunctionaris. Ook is er een informatiebrochure beschikbaar en een mediation-zelftest.

De mediationfunctionaris kan de tegenpartij overigens ook benaderen met een verzoek tot mediation en hulp verschaffen bij het vinden van een geschikte mediator.

Hoge kwaliteitseisen

Het project 'mediation naast rechtspraak' werkt. Bij steeds meer conflicten wordt doorverwezen naar de mediator en zo worden duurzame oplossingen gevonden. De rechtspraak stelt vanzelfsprekend hoge kwaliteitseisen aan de mediators naar wie zij doorverwijzen: alle mediators die betrokken zijn bij mediation naast rechtspraak zijn NMI-gecertificeerd. Bovendien moeten zij ook voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden van de Raad voor Rechtsbijstand.

De voordelen van mediation naast rechtspraak

Een mediator of advocaat zullen beiden ondersteuning bieden bij uw conflict, echter bij mediation gaan de partijen met elkaar in gesprek en zoeken samen naar een goede, praktische oplossing van het conflict. De mediator zorgt ervoor dat het gesprek goed verloopt en dat alle belangen, standpunten en emoties van de betrokken partijen aan bod komen. Zo vind je makkelijker een oplossing waar iedereen achter staat.

Mediation is niet alleen sneller dan een rechtszaak, het is ook veel goedkoper. Een bijkomend voordeel is dat het vaak een positief effect heeft op de onderliggende relatie tussen beide partijen.

“Praten begint met luisteren,,