All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Ouderdomspensioen en partnerpensioen

Hoe is je pensioen precies opgebouwd? En welke gevolgen heeft dat bij een echtscheiding? Ben je verplicht de helft van je ouderdomspensioen af te staan aan je ex-partner? En hoe zit dat met het partnerpensioen? Wat gebeurt er als je ex-partner komt te overlijden? En welke rechten heeft een eventuele nieuwe partner? Voorkom nare verrassingen en maak al tijdens de scheiding goede afspraken met een mediator.

Verevening ouderdomspensioen

Het ouderdomspensioen blijft op naam staan van degene die het heeft opgebouwd. Volgens de Wet verevening Pensioenrechten bij Scheiding hebben beide partners recht op de helft van het ouderdomspensioen. Dit heet verevening.

De ex-partner die geen pensioen heeft opgebouwd heeft in dit geval voorlopig recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Mocht de partner die pensioen heeft opgebouwd eerder komen te overlijden dan vervalt dit recht. Overlijdt de andere partner, dan zal degene die het pensioen heeft opgebouwd weer 100% van het ouderdomspensioen gaan ontvangen.

Partnerpensioen

Is er naast het ouderdomspensioen een bijzonder partnerpensioen afgesloten? Dan heeft de ex-partner volledig recht op dit deel van het pensioen, ook als degene die het pensioen heeft opgebouwd komt te overlijden. Is het pensioen 'op risicobasis verzekerd', dan is dit niet het geval.

Conversie ouderdomspensioen

Om beide ex-partners te verzekeren van pensioen is het ook mogelijk conversie van het ouderdomspensioen toe te passen. De waarde van het pensioen wordt dan al op de scheidingsdatum verdeeld (en niet op de datum dat het pensioen ingaat). De helft van het pensioen wordt afgesplitst van het lopende pensioen en overgedragen naar een eigen pensioenregeling voor de ex-partner. Zijn of haar pensioen wordt daarmee onafhankelijk van de ex-partner.

Degene die het pensioen heeft opgebouwd doet bij een conversie definitief afstand van dit deel van het pensioen. Mocht de ex-partner eerder komen te overlijden, dan heeft de pensioenopbouwer hier geen recht meer op.

Nieuwe partner?

Is er sprake van een nieuwe partner? Dan kan deze ook aanspraak maken op een deel van het partnerpensioen. Let wel op: het gaat hier alleen om het deel dat is opgebouwd ten tijde van de (officieel geregistreerde) relatie. Het deel dat tijdens een eerder huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, blijft van de ex-partner uit de eerdere relatie.

Wie betaalt het pensioen: ex-partner of pensioenfonds?

Geef een scheiding altijd op tijd door aan het betreffende pensioenfonds via het standaardformulier.Als dit binnen twee jaar na de scheiding gebeurt, zal het pensioenfonds beide partners apart gaan uitkeren als de pensioendatum wordt bereikt. Geef je de scheiding niet op tijd door, dan zal het pensioen worden uitgekeerd aan degene die het heeft opgebouwd. De ex-partner kan nog steeds aanspraak maken op de helft van het ouderdomspensioen, maar is voor betaling hiervan afhankelijk van de andere partner.

Ook voor pensioenverdeling naar de mediator

Heb je onenigheid over de pensioenverdeling? Of wil je zeker weten dat aan alles gedacht is? Regel de verdeling van het ouderdomspensioen en partnerpensioen al tijdens de scheiding met een deskundige mediator. De afspraken hierover worden dan vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Zo kom je later niet voor nare verrassingen te staan.

“Praten begint met luisteren,,