All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

De rol van de advocaat bij scheiding

Een echtscheidingsverzoek moet volgens de wet altijd worden ingediend door een advocaat. Als je kiest voor echtscheiding via een mediator wordt de rol van de advocaat hiertoe beperkt. Een andere mogelijkheid is om de echtscheiding door twee advocaten (van beide ex-partners één) te laten uitvechten. De advocaat speelt dan een veel grotere rol.

Scheiding door twee advocaten

Traditioneel gezien onderhandelen de advocaat van de ene partner en de advocaat van de andere partner met elkaar over het echtscheidingsverzoek. Beide advocaten proberen zoveel mogelijk winst te behalen voor hun eigen partij, waardoor het kan uitlopen in een vechtscheiding.

Scheiding via een mediator

Tegenwoordig kiezen echter steeds meer mensen ervoor om hun scheiding via een mediator te regelen. Zo blijven ze zelf betrokken bij de afspraken, die bovendien in goed overleg worden gemaakt. Staan de afspraken eenmaal vast in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan, dan worden deze ter controle aan de advocaat voorgelegd. De advocaat is namelijk nog steeds degene die het echtscheidingsverzoek indient bij de rechter, en daarmee ook degene die garant staat voor de inhoud hiervan.

De voordelen van een mediator

Kies je voor een scheiding via de mediator, dan scheelt dat geld. Want in plaats van twee advocaten, heb je er nu maar één nodig. Bovendien gaat scheiding via een mediator vaak ook sneller dan een scheiding die door twee advocaten wordt uitgevochten. Na 3 tot 5 gesprekken van anderhalf uur zijn afspraken meestal wel gemaakt.

Het echtscheidingsverzoek

Bij wet is geregeld dat alleen een advocaat een echtscheidingsverzoek kan indienen. Het echtscheidingsverzoek kan onder begeleiding van een mediator worden opgesteld door de partijen zelf, of tot stand komen na onderhandeling tussen de advocaten van beide partners. In beide gevallen staat de advocaat garant voor de juridische juistheid van het echtscheidingsconvenant. Bij echtscheidingen werken onze mediators dan ook nauw samen met de advocaat, om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

“Praten begint met luisteren,,