All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Wat gebeurt er met de hypotheek bij scheiding?

Als je gaat scheiden heeft dat grote gevolgen, niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het huis? Kan jij of je partner daar blijven wonen? En welke gevolgen heeft dat voor de hypotheek?

De hypotheek is meestal niet het eerste waar mensen aan denken bij een scheiding. Toch is het belangrijk hier goed en op tijd over na te denken. Met hulp van een ervaren mediator maak je duidelijke afspraken en kom je later niet voor nare verrassingen te staan.

Wat gebeurt er met het huis?

Eén van de ingrijpendste veranderingen bij een scheiding is de woonsituatie: waar je voorheen een huis deelde, ga je nu weer apart wonen. Als je samen een huis huurde is dit meestal niet zo'n probleem. Maar heb je samen een huis gekocht, dan komt er meer bij kijken.

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan hebben beide partners recht op de helft van de woning. Meestal betekent dit dat één van de partners er blijft wonen en dat deze de andere partner uitkoopt. Is dit echter financieel niet haalbaar? Dan is er vaak geen andere optie dan het huis te verkopen. Beide partners krijgen dan de helft van de opbrengst. Of, als het huis minder waard is dan de hypotheek, de helft van de restschuld.

Verkopen met restschuld

Door de bankencrisis zijn veel huizen in waarde gedaald. Heb je een huis voor de crisis gekocht, dan kan het zijn dat de hypotheek hoger is dan de huidige waarde van het huis. Als je het huis verkoopt, blijf je over met een restschuld. Bij een scheiding moet deze eerlijk over beide partijen worden verdeeld.

Blijven wonen: gevolgen voor hypotheek

Als een van de partners in het huis blijft wonen, moet de hypotheek worden aangepast. De bank wil er zeker van zijn dat je de financiële maandlasten ook in je eentje kan opbrengen en zal hier opnieuw bewijs voor vragen.

Als je je ex-partner uitkoopt, maar je kan het bedrag niet in één keer betalen, is het soms ook mogelijk om dit met de hypotheek te verrekenen. De maandelijkse lasten gaan dan omhoog. Ook hiervoor zal de bank eerst de zekerheid willen hebben dat je dat kan betalen.

Maak goede afspraken met een mediator

Is er onenigheid over wie er in het huis zal blijven wonen? Weet je niet goed met welke financiële aspecten je allemaal rekening moet houden? Of twijfel je hoe de financiële lasten moeten worden verdeeld? Dit hoeft geen reden zijn om de situatie verder te laten escaleren. Een scheiding is op zichzelf al heftig genoeg, twijfel dus niet om een mediator in te schakelen als je er niet uitkomt.

Al onze mediators hebben ruime ervaring met echtscheidingszaken en dus ook met de praktische aspecten daarvan. Zij kunnen je adviseren over uitkopen of het verkopen van een huis en de gevolgen daarvan voor de hypotheek. Bel voor meer informatie: 0182-331060.

“Praten begint met luisteren,,