All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Huis verkopen bij scheiding

In Nederland hebben relatief veel mensen een koophuis. Wat doe je met dat huis als je gaat scheiden? Als één van de partners de woonlasten ook alleen kan dragen kan hij of zij de andere partner uitkopen. Een andere mogelijkheid is het huis te verkopen. Hoe doe je dat? Wanneer? En wat zijn de consequenties?

De hypotheek op een koophuis is vaak gebaseerd op twee inkomens. Als bij een scheiding één van de inkomens wegvalt, kan het zijn dat de hypothecaire lening onbetaalbaar wordt, of dat de bank deze op basis van de nieuwe situatie niet meer wil verstrekken.  Dan zit er niks anders op dan het huis te verkopen.

Wanneer verkoop je het huis?

Wij krijgen regelmatig de vraag wanneer het beste moment is om het huis te verkopen: voor of na de scheiding? Daar is echter geen eenduidig antwoord op: het kan allebei. Als je het huis vóór de scheiding verkoopt, dan wordt het overgebleven bedrag of de restschuld met de andere bezittingen en schulden verrekend en over de beide partners verdeeld. Verkoop je het huis pas na de scheiding, dan worden er in het echtscheidingsconvenant afspraken opgenomen over de praktische kanten van de verkoop, zoals:

  • Wie blijft in het huis wonen totdat het verkocht is?
  • Hoe worden de woonlasten verdeeld?
  • Hoe worden reparatie- en onderhoudskosten verdeeld?
  • Heeft de verhuizende partner nog recht op toegang tot het huis? En zo ja, op welke voorwaarden?
  • Hoe wordt de verkoopprijs vastgesteld en hoe wordt de verkoop georganiseerd?

Restschuld

Veel mensen die nu gaan scheiden hebben hun huis voor de bankencrisis gekocht. Destijds werden er makkelijk tophypotheken verstrekt door de banken. Inmiddels zijn de huizenprijzen sterk gedaald, waardoor het kan dat je een huis met restschuld moet verkopen. Dat betekent dat de hoogte van de hypotheek groter is dan de prijs waarvoor je het verkoopt. Je blijft dan zelf met een schuld achter.

Als je een Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten is er meestal geen probleem: de NHG neemt de restschuld dan over. Heb je dat niet en kan je de restschuld ook niet zelf betalen, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken hoe de schuld over beide partners verdeeld gaat worden. Dit is één van de onderwerpen die tijdens mediation aan bod kan komen.

De prijs van een huis

Hoeveel is je huis precies waard? Het duurt meestal een tijdje voordat er een koper is gevonden en dan kan de prijsonderhandeling beginnen. Tot die tijd weet je niet precies hoeveel het huis op gaat leveren. Je kan een taxatie laten uitvoeren door een makelaar, maar dat zegt niet alles. Een huis is zoveel waard als de koper er voor geeft. Als je in een populaire omgeving woont, kan je vaak meer vragen. Maar als je het huis moeilijk verkocht krijgt, moet je misschien met een lagere prijs tevreden zijn.

Pas als het huis eenmaal verkocht is kan je de definitieve berekening doorvoeren en weet je precies hoeveel beide partijen overhouden na de scheiding. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk om op tijd goede afspraken met elkaar te maken. Een mediator kan je hierbij helpen. Bel voor meer informatie 0182-331060.

“Praten begint met luisteren,,