Laat u terugbellen
Wij staan voor u klaar
Als je het huis niet gedwongen hoeft te verkopen bij een scheiding, kunnen jullie ook besluiten dat één van beide partners in het huis blijft wonen. Deze partner moet de andere partner dan uitkopen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan hebben beide partijen in principe recht op de helft van de woning. Ook zijn zij ieder voor de helft aansprakelijk voor de hypotheek. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden of heb je een geregistreerd partnerschap, dan kan het zijn dat hier andere afspraken over zijn gemaakt. Dit kan je nalezen in de betreffende documenten.
Als je bij scheiding besluit het huis te verkopen, moet de winst of de schuld die dat oplevert over de partners worden verdeeld. Blijft één van de partners echter in het huis wonen dan kan dat niet. Hoe bereken je in zo'n geval de waarde van het huis, zodat je toch een eerlijke verdeling kan treffen?
Als je de waarde van het huis mee wilt laten wegen in de verdeling bij een scheiding, moet je eerst weten hoeveel het waard is. Dit weet je eigenlijk pas precies op het moment dat je het echt zou verkopen, maar ook als je dat niet van plan bent kan je wel een taxatie laten uitvoeren door een erkende taxateur. Een makelaar kan ook een waardebepaling geven. Op basis hiervan kan de verdeling plaatsvinden.
Als blijkt dat één van beide partners de financiële lasten alleen kan opbrengen, kan hij of zij de andere partner uitkopen. In dat geval ontvangt de uitgekochte partner de helft van het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek.
Door de bankencrisis zijn echter veel huizen in waarde gedaald. Is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Dan is er sprake van restschuld en verloopt de verrekening tussen beide partijen precies andersom: de partner die uitgekocht wordt betaalt de helft van het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek aan de partner die er blijft wonen.
Het is handig als het uitkopen met spaargeld kan worden gedaan. Lukt dit niet, dan is het vaak ook mogelijk de hypotheeklasten aan te passen. De bank wil dan wel eerst zekerheid dat je de hogere lasten ook daadwerkelijk kunt dragen.
Meestal lukt het wel om het eens te worden over uitkopen of verkopen van de woning. Maar mochten er meningsverschillen blijven bestaan over bijvoorbeeld de vraag wie er blijft wonen of welke bedragen er onderling afgerekend moeten worden, twijfel dan niet te lang over het inschakelen van een mediator. Een echtscheiding is altijd een heftige gebeurtenis en onder begeleiding van een ervaren mediator kan veel ellende worden voorkomen.
“Praten begint met luisteren,,