All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Verdeling van bezit en schuld bij een scheiding

De verdeling van bezit en schuld is één van de dingen waarover je afspraken moet maken tijdens een scheiding. Hoe bezit en schuld precies worden verdeeld is in grote lijnen bij wet geregeld. Maar dan nog kan het makkelijk een punt van onenigheid worden. Voor goede afspraken is het dus raadzaam een mediator in te schakelen.

Huwelijkse voorwaarden

Als je in gemeenschap van goederen trouwt worden alle bezittingen en schulden van beide partners - ook diegene die ze al voor het huwelijk hadden - bij elkaar gevoegd. Dit betekent dat bezit en schuld bij een scheiding ook gelijk over beide partners moet worden verdeeld. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden of heb je een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract? Dan is in de documenten vastgelegd welke bezittingen van wie zijn. De verdeling wordt dan hierop gebaseerd.

Naar de mediator

De verdeling van bezit en schuld kan makkelijk een punt van conflict worden. Komen jullie er niet uit? Schakel dan op tijd een mediator in. Een mediator brengt de verstoorde communicatie tussen twee ex-partners weer op gang. Samen met de mediator zetten de partijen hun conflicterende belangen en de daarbij behorende emoties op een rijtje. Vervolgens kan worden onderhandeld over een goede oplossing.

Nevenvoorziening

Kom je er ook bij de mediator niet uit? Dan kan de rechter worden gevraagd een nevenvoorziening te treffen. Dat betekent dat de rechter uitspraak doet over een specifieke kwestie binnen de scheiding, in dit geval de verdeling van bezit en schuld.

Voorlopige voorziening

De verdeling van bezit en schuld kan lange tijd in beslag nemen, zeker als de partijen het niet met elkaar eens zijn. Soms duurt het wel meer dan een jaar. De rechter kan in zo’n geval ook een voorlopige voorziening treffen. Dat betekent dat er een voorlopige verdeling wordt vastgesteld, die geldt totdat de officiële verdeling rond is.

“Praten begint met luisteren,,