Laat u terugbellen
Wij staan voor u klaar
Tot 2009 was het in Nederland mogelijk om 'in een flits' te scheiden. Bij de zogeheten flitsscheiding werd het huwelijk eerst bij de burgerlijke stand omgezet in een geregistreerd partnerschap. Vervolgens kon het geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van een rechter ontbonden worden. Deze procedure ging veel sneller dan een formele echtscheiding en werd daarom ook wel 'flitsscheiding' genoemd.
Eind 2008 werd echter een wetsvoorstel aangenomen waardoor het onmogelijk is geworden om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Stellen die voor 1 maart 2009 hun huwelijk hebben omgezet in een geregistreerd partnerschap, kunnen dit nog wel zonder tussenkomst van een rechter laten ontbinden. Maar alleen als zij geen kinderen hebben en het over alle afspraken eens zijn. Voor alle andere gehuwden geldt dat zij een formele juridische procedure bij de rechtbank moeten doorlopen als zij willen scheiden.
De gerechtelijke procedure bij een echtscheiding duurt ongeveer zes weken. Sneller dan dat kan je dus niet scheiden. Om een echtscheidingsverzoek in te kunnen dienen is een echtscheidingsconvenant nodig. Hierin worden afspraken over de praktische zaken, zoals de verdeling van huis en inboedel, vastgelegd. Een mediator kan je helpen dit convenant zo snel en efficiënt mogelijk op te stellen.
Als je eenmaal de beschikking van de rechter binnen hebt, hoef je alleen nog maar het huwelijk te laten uitschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie. Daarna ben je officieel gescheiden.
“Praten begint met luisteren,,