All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Hoe verloopt een echtscheiding?

Een echtscheiding verloopt altijd via een gerechtelijke procedure. Als de partijen een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek indienen zijn zij verplicht een echtscheidingsconvenant op te stellen. Daarin maken zij afspraken over zaken als de verdeling van bezit en schulden. Als er kinderen in het spel zijn moet er ook een ouderschapsplan komen. Op basis van deze documenten dient de advocaat een echtscheidingsverzoek in, waarover de rechter vervolgens uitspraak doet.

Het is ook mogelijk dat één van de partijen een individueel verzoek tot echtscheiding indient. In dat geval vindt er een rechtszaak plaats waarin beide partijen – ieder met behulp van een eigen advocaat – hun woord kunnen doen. De rechter is ook hier degene die uiteindelijk beslist over de echtscheiding.

Wat is er anders bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap?

Bij een echtscheiding worden de juridische banden tussen twee ex-partners verbroken. Hetzelfde geldt voor een ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Een echtscheiding verloopt echter altijd via de rechtbank, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap niet. Als er geen kinderen in het spel zijn en de ex-partners zijn het over alles eens, dan kunnen zij de ontbinding ook via de advocaat of notaris regelen.

Scheiden van tafel en bed

Bij het ontbinden van een huwelijk is het bovendien mogelijk om alleen van tafel en bed te scheiden. De partners blijven dan officieel getrouwd, maar spreken af apart van elkaar te gaan leven. Bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap kan dit niet.

Bij een scheiding van tafel en bed worden eveneens afspraken gemaakt over de verdeling van zorg, inboedel en bezit. De procedure lijkt dus erg op die van een officiële scheiding.

Flitsscheiding

Voor 2009 kon je ook voor een flitsscheiding kiezen, maar deze optie is tegenwoordig afgeschaft. De gang naar de rechter duurt minstens zes weken, dus sneller dan dat kan je niet scheiden. Het opstellen van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan kan natuurlijk wel zo snel mogelijk. Vraag hierover advies aan een ervaren mediator.

“Praten begint met luisteren,,