All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Mediation bij een arbeidsconflict met werknemer

Als werkgever betrokken bij een arbeidsconflict? Het kan de besten overkomen. Een conflict op de werkvloer brengt  over het algemeen veel spanning met zich mee. De sfeer in het team daalt en dat heeft gevolgen voor de productiviteit. Een arbeidsconflict met een werknemer kost altijd geld. Zeker als je op een gegeven moment in een gerechtelijke procedure belandt.  Een mediator kan uitkomst bieden.

Hoe ontstaat een arbeidsconflict?

Er zijn vele uiteenlopende redenen waarom arbeidsconflicten ontstaan. De werknemer functioneert bijvoorbeeld niet naar wens of is ontevreden over een functiewijziging of onvrijwillige overplaatsing. Werknemer en werkgever kunnen het ook ruzie krijgen over de bedrijfsvoering, de hoogte van het loon, of het wel of niet kunnen opnemen van vakantie. Daarnaast zijn discriminatie, pestgedrag en intimidatie op de werkvloer andere veelvoorkomende oorzaken van arbeidsconflicten.

Over het algemeen zal een arbeidsconflict ontstaan als de werkgever ontevreden is over de toegevoegde waarde van de werknemer voor het bedrijf,of als de werknemer ontevreden is over de manier waarop hij of zij behandeld wordt. Ook kan het voorkomen dat de werknemer zich belemmerd voelt in zijn/haar ontwikkeling. Een simpele botsing van karakters is een laatste mogelijkheid. In dergelijk gevallen is het verstandig om eerst zelf in gesprek te gaan met de werknemer. Komen jullie er samen niet uit? Dan is het wellicht verstandig hulp van derden in te schakelen.

Ontslag of mediation?

Als een werknemer niet goed functioneert hoeft dat niet meteen tot ontslag te leiden. Je mag een werknemer in Nederland ook niet zomaar ontslaan. Werknemers zijn namelijk goed beschermd door de wet en voor ontslag moet je gegronde redenen aanvoeren. Een ontslagprocedure kost bovendien veel tijd en geld.

Daarom is het verstandig om eerst te onderzoeken of jullie er samen uit kunnen komen. Onder begeleiding van een neutrale derde partij, zoals een mediator, lukt het vaak de verstoorde communicatie te hervatten. De verhoudingen normaliseren zich en er ontstaat wederzijds begrip.

In deze nieuwe situatie is ruimte om over oplossingen na te denken. Samen zoek je naar een antwoord op de vraag: wat is er nodig om de arbeidsrelatie op constructieve wijze voort te zetten? Daarbij wordt gekeken naar de onderliggende belangen van beide partijen.

Meditation is effectief en snel. In 80% van de gevallen komt er een oplossing voor het arbeidsconflict. En meestal zijn daar maar 1 tot 3 gesprekken van ongeveer 1,5 uur voor nodig. Een mediator is niet gratis, maar wel stukken goedkoper dan de gerechtelijke procedure als het conflict uit de hand loopt.

Ook als uit de gesprekken blijkt dat werkgever en werknemer toch niet samen verder willen, kan mediation uitkomst bieden. Bij exit mediation lees je hoe je op goede voet uit elkaar kunt gaan.

“Praten begint met luisteren,,