All About Mediation is specialist video mediation. 100% veilig! Ontdek meer

Direct contact?

Laat u terugbellen

BEL MIJ TERUG

Bedankt voor uw reactie. We zullen spoedig contact met u opnemen.

Bel ons vandaag

Wij staan voor u klaar

0182-331060

Of stuur een email

En u hoort snel van ons

Het echtscheidingsconvenant

Als je gaat scheiden moet er over veel zaken worden nagedacht, zoals bijvoorbeeld de verdeling van huis en inboedel. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Op basis van dit convenant kan de advocaat vervolgens een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter.

Een echtscheidingsconvenant is meestal maar een paar pagina’s lang, maar het opstellen ervan is een hele klus. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een ervaren mediator in te schakelen om hen hierbij te helpen. De volgende zaken komen aan bod in het convenant:

  • De zorg voor de kinderen/omgangsregeling
  • De omvang van de gedeelde bezittingen en schulden
  • De verdeling van bezittingen en schulden
  • Pensioensverevening
  • Wat gebeurt er met de gemeenschappelijke woning?
  • Komt er een alimentatieregeling, en zo ja: hoe?

Convenant opstellen onder begeleiding van een mediator

De meeste mensen die gaan scheiden zijn niet thuis in de soms ingewikkelde wet- en regelgeving die daarbij komt kijken. Daarnaast is het soms lastig om op een goede manier met je ex-partner te blijven communiceren, zeker als de scheiding erg emotioneel is. Toch wil je graag goede afspraken maken en zoveel mogelijk leed in de toekomst voorkomen. Een ervaren mediator kan je daarbij helpen.

Tijdens de mediation komen de bovenstaande onderwerpen één voor één aan bod. De mediator is een neutrale derde die de onderhandeling over deze punten begeleidt. Door het aanbrengen van een gespreksstructuur en het faciliteren van open communicatie kunnen er duurzame afspraken worden gemaakt. De duur van de mediation verschilt per situatie: soms is één gesprek voldoende, soms zijn er vijf gesprekken nodig.

De mediation wordt afgesloten met het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt vervolgens aan een advocaat voorgelegd, om het te laten controleren op juridische juistheid. De advocaat is ook degene die het echtscheidingsverzoek bij de rechter indient. De echtscheidingsprocedure verloopt dus via de volgende stappen:

  1. Partijen en mediator beginnen aan de mediation
  2. Afspraken worden gemaakt
  3. Afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant
  4. De advocaat controleert het convenant op juridische juistheid
  5. De advocaat dient het echtscheidingsverzoek in bij de rechter
  6. Je ontvangt een beschikking van de rechter, waarin wordt besloten tot echtscheiding

Besluit je te scheiden via een mediator? Dan kan de gerechtelijke procedure schriftelijk worden afgehandeld. Op basis van het echtscheidingsverzoek en het convenant spreekt de rechter de scheiding uit. Zes weken nadat de advocaat het verzoek heeft ingediend, ontvang je hiervan bericht.

“Praten begint met luisteren,,